2014 - 2015

Školní akce


Děti, pozor, červená!

Vyhodnocení výtvarné soutěže "Děti, pozor, červená!" Žáci II. třídy Eva Siváková, Denisa Petrovská, Andreas Kusý a žák IX. A Patrik Lhota byli odměnění na vernisáži na téma "Cesta do školy i na výlet". Jejích obrázky jsou vystaveny v prostorách MěDK Karviná - Nové Město. Zveme Vás na prohlídku výtvarných prací našich dětí.
foto

Vloženo: 22. 6. 2015


Dopravní soutěž mladých cyklistů

Dne 9. 6. 2015 proběhla již tradiční Dopravní soutěž mladých cyklistů. Žáci se na akci velice těšili. Počasí bylo skvělé, jako na objednávku. Byla pro nás připravená nová jízdní kola. Jen kdyby to hřiště bylo v lepším stavu. V obsazení mladší kategorie zvítězili žáci ZŠ Komenského a ve starší kategorii ZŠ Vydmuchov.
Zapsala: Mgr. Milena Kuhpastová

foto 

Vloženo: 14. 6. 2015


Statečná srdce 2015

Ani počáteční deštík nás v pondělí 8. června neodradil od uskutečnění 18. ročníku sportovního mítinku „Statečná srdce“. Svými aktivitami byla akce zaměřena pro děti, žáky a mládež se zdravotním postižením z karvinských škol a sociálních zařízení. Počasí se umoudřilo, a tak jsme v areálu SŠ, ZŠ a MŠ Komenského v Karviné mohli přivítat naše malé kamarády z MŠ Klíček a klienty denního stacionáře Domu v Aleji. Spolu s našimi žáky základní školy speciální a střední školy – obor praktická škola jednoletá jsme vytvořili soutěžní týmy. ......

foto

 Vloženo: 12. 6. 2015


1.ročník turnaje v přehazované o putovní pohár

V pátek 22. 5. 2015 se v tělocvičně školy Komenského uskutečnilo finále 1. ročníku turnaje v přehazované. Sportovní akce se v tomto školním roce konala poprvé a žáci druhého stupně v ní bojovali o putovní pohár. Kolektivní míčová hra pro 6 hráčů v poli, která se hraje podle pravidel volejbalu a je k němu vhodnou průpravou, se zúčastnil výběr žáků VI. A, VII. A, VII. B, VIII. A, IX. A a IX. B třídy. Finále turnaje bylo zahájeno v osm hodin slavnostním nástupem všech zúčastněných týmů. Samotnému klání předcházela v měsících březnu a dubnu přípravná a semifinálová kola, ze kterých pak do finále postoupili nejlepší sportovci. Při hře byla výborná atmosféra, celý turnaj doprovázeli skvělí fanoušci, kteří povzbuzovali své favority. Sportovní nadšení hráčů i jejich smysl pro fair play bylo příkladné a ukázalo všem ostatním, jak by to mělo fungovat nejen ve sportu, ale i v životě. A teď umístění:
1. místo – výběr žáků IX. tříd
2. místo – výběr žáků VIII. a VI. třídy
3. místo – výběr žáků VII. tříd
Kromě hlavní ceny, putovního poháru, byla udělena i ocenění za sportovní chování a ocenění nejlepší nahrávač. Gratulujeme všem vítězům a děkujeme za vzornou reprezentaci školy. Už se těšíme na 2. ročník turnaje v přehazované o putovní pohár, který proběhne ve školním roce 2015/2016.
Zprávu zapsala: Ivana Hlavová
Karviná 27. 5. 2015

foto

 Vloženo: 4. 6. 2015


Krajské kolo Lehkoatletického čtyřboje

Pěkného úspěchu dosáhli zástupci našeho okresu v krajském kole Lehkoatletického 4 boje, který se konal 28. 5. 2015 v Opavě. Pro naši školu je úspěch ještě výraznější, protože družstvo okresu tvořilo 5 žáků naší školy: Galík Filip, Žiga Eduard, Kováč Tomáš, Tokárová Marie a Kantorová Michaela. Družstvo doplnila Plintová Tereza ze Střední školy a Základní školy Havířov – Šumbark. Výborného výsledku v soutěži ve čtyřboji dosáhl Filip Galík , který se umístil na 2. místě

foto

Zapsal: Mgr. Šebestík Zdeněk
Vloženo: 1. 6. 2015


Bylinková zahrádka

Žáci praktické školy jednoleté si přáli vytvořit bylinkovou zahrádku, která by poskytovala bylinky na přípravu zdravých pokrmů a zároveň potěšení. V předjaří předpěstovali ve třídě za oknem spoustu bylinek. Až počasí dovolilo, s chutí se pustili do pečlivé přípravy políčka. Na něj pak vysadili mátu, meduňku, levanduli, libeček, pažitku a další byliny. Práci završili originálními zápichy s názvy jednotlivých bylinek. Bylinková zahrádka tak vytvořila na školním pozemku kouzelný a voňavý prostor pro užitek i relaxaci.

foto

Zapsala: Mgr. Alena Owczarzová
Vloženo: 1. 6. 2015


Soutěž ve finanční gramotnosti

Ptáte se, ..“co je to finanční gramotnost?“. Všichni víme, že naučit dítě v 1. třídě – číst, psát, počítat, je základní gramotnost, kterou je člověk vybaven pro celý život. A proč je finanční gramotnost nezbytná pro život stejně jako čtení a psaní ? Protože právě chybějící základy finanční gramotnosti způsobují, že lidé nevědí, jak hospodařit s penězi, jak je získat, udržet a správně s nimi zacházet v různých životních situacích....A tak jsme se rozhodly uspořádat na naší škole dne 23. 5. 2015 soutěž ve finanční gramotnosti"Umíš hospodařit" pro žáky VII. - IX. třídy základní školy praktické. Žáci se potýkali na šesti stanovištích s úkoly, u kterých se mnohdy docela zapotili. Banka, rozpočet, hospodaření domácnosti, peníze, příjmy a výdaje to byla slova, která v jednotlivých družstvech šuměla od začátku do konce soutěže. Byly jsme mile překvapeny výsledky a můžeme s hrdostí říct, že naši žáci jsou v této oblasti dostatečně poučeni.

 foto

Zapsaly: Jana Poliačíková a Markéta Ďurišová
Vloženo: 31. 5. 2015


Okresní kolo Lehkoatletického čtyřboje

Okresní kolo Lehkoatletického čtyřboje žáků praktických a speciálních škol proběhlo ve středu 20. 5. 2015. Závody se konaly na hřišti Základní školy s polským jazykem vyučovacím v Karviné – Fryštátě. Soutěže se zúčastnila 6-ti členná družstva Havířova a Karviné.

foto

Zapsal: Mgr. Šebestík Zdeněk
Vloženo: 20. 5. 2015


Poklusem sladkou Olomoucí

Jedno květnové úterý se doslova poklusem řítil dav dvaceti žáků Praktické školy dvouleté Olomoucí. Jste zvědaví proč ten spěch? Odpověď je prostá. Zkrátka měli jsme přímo napěchovaný program v krátkém čase.

vloženo: 18. 5. 2015


Školní kolo Lehkoatletického čtyřboje

Ve středu 13. 5. 2015 proběhlo školní kolo Lehkoatletického čtyřboje. V letošním roce z důvodu rekonstrukce Městského stadionu se závody konaly na hřišti Základní školy s polským jazykem vyučovacím v Karviné – Fryštátě.

foto


Soutěž mladých cyklistů

Ve dnech 10. a 30. 4. 2015 proběhlo na Základní škole ul. Komenského školní kolo Dopravní soutěže mladých cyklistů. Pro kvalitnější výuku dopravní výchovy paní ředitelka zakoupila nová horská kola a přilby, která přispějí k bezpečnější jízdě našich žáků. Dne 10. 4. 2015 byl pro žáky připraven průjezd překážkovou trasou na školním hřišti. Následoval průjezd křižovatkou dne 30. 4. 2015 na Dětském dopravním hřišti v Karviné - Fryštátě. Akce se zúčastnili žáci V. - VIII. tříd. Obě akce byly vyhodnoceny dopravním týmem naší školy a to Mgr. Kühpastovou, Mgr. Pětraškovou a Mgr. Bonczkovou. Žáci si tak měli možnost vyzkoušet své dovednosti. Nejlepší cyklisté obdrželi diplomy, drobné ceny a zapojí se do Dopravní soutěže mladých cyklistů - městského kola, která proběhne dne 9. 6. 2015. Cyklistika je na naší škole velice oblíbená a pedagogové se ve výuce snaž vést žáky k bezpečné účasti v silničním provozu.
foto


Oslavy 70. výročí konce 2. světové války a osvobození Ostravy

 Žáci IX. třídy z Komenského se spolu se svým učitelem Mgr. Petrem Korčem byli podívat na velkolepou akci uspořádanou u příležitostí 70. výročí ukončení 2. světové války a osvobození Ostravy.

foto (Mgr. Petr Korč)


Den Země 2015 - EKOZOO

Město Karviná vyhlásilo při příležitostí Dne Země 2. ročník soutěže pod názvem EKOZOO. Akce se konala 17. 4. 2015.
Úkolem bylo vytvořit z odpadového materiálu zvířátka. Z naší školy se přihlásily dvě třídy. Žáci VIII. D pod vedením p. učitele Šebestíka vytvořili velblouda dvouhrbého z kartonu, PET lahví a papíru. Při práci jim vydatně pomáhali i žáci Praktické školy dvouleté. Žáci IX. D pod vedením p. učitele Stepka vytvořili ptáka s pohyblivými křídly. Zde využili zejména plast a karton. Obě "díla" byla vystavena s dalšími výrobky na Masarykově náměstí v rámci akce ke Dni Země. Hlasováním veřejnosti byla vybrána a oceněná nejpěknější zvířátka. Přestože jsme se na stupně vítězů nedostali, můžeme být se svými výrobky spokojeni. Vedle výstavky soutěžních výrobků bylo na náměstí mnoho doprovodných akcí, kterých se zúčastnili i naši žáci.

Zapsal: Mgr. Zdeněk Šebestík
Vloženo: 24. 4. 2015

foto


"2. karvinská ABILYMPIÁDA"

Poutavé soutěžní dopoledne prožila mládež se zdravotním postižením na 2. karvinské ABILYMPIÁDĚ, které se uskutečnilo 31. března 2015 v prostorách SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, pracoviště ul. Komenského. Pozvání přijalo 48 žáků s pedagogickým doprovodem ze speciální školy z Třince, Orlové, Karviné a Slezské diakonie Český Těšín.

 

2.karvinská ABILYMPIÁDA pro děti a mládež s postižením - soutěž zručnosti a pracovních dovedností se koná dne 31.března 2015
v tělocvičně školy na ul.Komenského 614, Karviná - Nové Město v době od 8.30 - 11.30 hod.
Na setkání s Vámi se těší žáci a zaměstnanci školy.


Marie Montessori a její pomůcky

Marie Montessori se během svého života (1870 – 1952) zasloužila o rozvoj alternativního školství. Dnes existuje mnoho mateřských a základních škol, ve kterých se děti i žáci vzdělávají díky jejím speciálním pomůckám a metodám. Kateřina Cuperová a Mária Haltofová se zúčastnily semináře v Základní a Praktické škole v Opavě. Po příjezdu některé z pomůcek vyrobily. Na tomto základě si je žáci naší školy mohli také prakticky vyzkoušet při konkrétních činnostech. Prezentovány byly pomůcky týkající se smyslové výchovy a výchovy kosmické, do které spadají předměty jako je biologie, zeměpis, historie a jiné. Vyzkoušet si je mohli žáci rehabilitačních tříd, žáci X. E, žáci VIII. D. a Praktické školy jednoleté i Praktické školy dvouleté.

Zapsala: Kateřina Cuperová
Vloženo: 1. 4. 2015

foto


Poděkování sponzorům tanečního kurzu 2015

Vážení přátelé,
dovolte, abychom Vám vyjádřili poděkování za peněžní dar a přízeň Praktické škole dvouleté (SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, p. o.), kterou jste projevili uzavřením a především dodržením sponzorské smlouvy a podpořili tím naši účast i organizační zajištění kurzu společenského tance a chování pro žáky se zdravotním postižením....


EXKURZE DO PLANETÁRIA

Dne 5. března se 34 žáků základní školy praktické a praktické školy dvouleté z Vydmuchova vydalo za poznáváním vesmíru do Planetária v Ostravě. V nově zrekonstruovaném Planetáriu jsme mohli obdivovat věrnou napodobeninu hvězdné oblohy s hvězdami, souhvězdími, planetami, Měsícem, Sluncem a dalšími objekty, také jsme zhlédli naučný film Astronaut a navštívili Experimentárium. Experimentárium je jednou z nejvýraznějších a nejatraktivnějších novinek. Tvoří jej interaktivní exponáty určené ke hravému poznávání přírodních zákonů a dějů, které jsme našli téměř po celé budově, včetně dříve nepřístupných místností. Žáky nejvíce zaujalo vozítko na Marsu. Kromě toho jsme společně navštívili i expozici Ke hvězdám a Do hlubin Země, kde jsme se mohli seznámit s geologickými procesy probíhajícími v zemské kůře, s průzkumem planety Mars a planetárními soustavami, které ve vesmíru vznikají.
Exkurze se nám všem moc líbila a v příštím školním roce si ji zcela jistě zopakujeme.

Zapsala: Ing. Poliačiková Jana
Vloženo: 6. 3. 2015

foto


"Zvířata ZOO v ČR"

I v letošním školním roce jsme se zapojili do korespondenční soutěže s přírodovědnou tématikou, kterou pro žáky karvinských škol připravilo Centrum Přírodovědná stanice v Karviné. Soutěž „Zvířata ZOO v ČR“ je zaměřená na zvířata chovaná v českých zoologických zahradách. Odpovědi na soutěžní otázky vyhledáváme na internetu. Štěstí se na nás usmálo ve čtvrtém kole,
jako výherce byl vylosován kolektiv 6. D. Prostřednictvím této soutěže se žáci seznamují se zajímavými druhy živočichů, s úkoly ZOO při ochraně živočichů, poznávají nová zvířata a zároveň se procvičují ve vyhledávání informací na internetu. Těšíme se na další kola a věříme, že i další naše odpovědi budou správné a že se zase něco nového dozvíme.

Zapsal: Mgr. Zdeněk Šebestík
Vloženo: 5. 3. 2015


Sněhuláci pro Afriku


"SNĚHULÁCI PRO AFRIKU"

Děti v Africe si sněhuláka nikdy nepostaví, mnozí z nich se nedostanou ani do školy! Na první informaci nic nezměníme, s tou druhou můžeme něco udělat.....
Naše škola se přihlásila do projektu SNĚHULÁCI PRO AFRIKU. V jediném dni postaví děti po celé České republice sněhuláky pro africké děti a my ze SŠ, ZŠ a MŠ Komenského nebudeme chybět. Doufáme, že se přidají i vydmuchovští.

foto sněhuláků

Vloženo: 28.1.2015
Zapsala: Mgr. Štefková R.


Zlatá šiška_2014

Konec roku na naší škole patří soutěží „Zlatá šiška“. Letos se sportovní části soutěže, šplhu na 4metrové tyči, zúčastnilo 13 chlapců a 2 dívky. Diváci se zúčastnili kvízu o jehličnatých dřevinách. Za správně zodpovězené otázky obdrželi sladkou odměnu.
Ve sportovní části, šplhu na tyči, prokázali soutěžící dobrou fyzickou přípravu, časy byly většinou lepší než před rokem. Zklamáním byla nízká účast dívek. Výsledky: 1. místo – David Maluš, 2. místo – Adam Kirvej, 3. místo – Ladislav Gábor. V dívkách byla na 1. místě Natálie Chrobáková, 2. místo obsadila Renáta Vo. Všem vítězům blahopřejeme.
Soutěž zabezpečili pan učitel Šebestík a paní učitelka Žylová. Na fotodokumentaci se podílel pan učitel Stepek.

Zapsal: Mgr. Zdeněk Šebestík
Vloženo: 22. 12. 2014

foto


"Country vánoce 2014"

V úterý 16. prosince více než 140 dětí ze školy Komenského a Vydmuchova prožilo krásné Country Vánoce ve slavnostně vyzdobené tělocvičně. ...


Vánoce pro zvířátka

Prosinec je poslední měsíc roku a Vánoce jsou nejkrásnější svátky pro všechny děti a dospělé. Prosinec je také měsícem hlubokého spánku přírody. Bývá často mrazivý, zasněžený a pro všechna zvířátka nastávají zlé časy. Dne 12. 12. a 17. 12. 2014 se uskutečnil na naší škole projektový den „Vánoce pro zvířátka“.

Zapsala: Mgr. Radomíra Štefková
Vloženo: 18. 12. 2014

foto


Mikuláš 2014

Po roce opět na naší školu (Vydmuchov) zavítal Mikuláš se svou družinou - dvěma čerty a andělem. Navštívili všechny třídy a byli mile překvapeni, neboť čerti neměli téměř žádnou práci. Proto anděl s Mikulášem dětem předali dárky, děti na oplátku zazpívali a zarecitovali pěkné písničky a básničky. Už se těšíme na příští rok.
V pátek 5. prosince nás (Komenského) navštívil Mikuláš v doprovodu dvou čertíků. Hodným dětem přinesl drobné dárky a sladkosti. Ty však děti nedostaly zadarmo. Musely si je vysloužit písničkou nebo básničkou.

Zapsal: ZŠ
Vloženo: 5. 12. 2014

foto_Vydmuchov
foto_Komenského


Adventní věnce

Dne 28. 11. se proměnila 4. třída na vánoční dílnu. Žáci vyráběli adventní věnce a šili dárky pod stromeček. A že se jim práce povedla, posuďte sami.

Zapsala: Mgr. Radomíra Štefková
Vloženo: 5. 12. 2014

foto


"Projektové vyučování Rok české hudby 2014"

Rok české hudby 2014 jsme si připomněli projektovým vyučováním.

 


Den řemesel a finanční gramotnosti

Dne 27. 11. 2014 se konal projektový den „Den řemesel a finanční gramotnosti“ pro žáky Praktické školy jednoleté a Praktické školy dvouleté, který měl usnadnit žákům, aby získali dostatečný přehled o možnostech dalšího vzdělávání. Žáci měli možnost seznámit se teoreticky i prakticky se čtyřmi řemesly – zedník, truhlář, švadlena a květinářka. Získali také důležité informace i praktické rady z finanční gramotnosti, které žáci uplatní v různých životních situacích. Prostřednictvím prezentace v Power Pointu byli obeznámeni s náplní těchto řemesel a měli možnost si činnosti spojené s daným řemeslem vyzkoušet pod vedením odborných mistrů a ověřit si tak své manuální dovednosti. Dívky se podílely na výrobě adventních věnců, šily polštářky, které si poté odnesly domů. Chlapci pracovali se dřevem, stavěli z cihel komín a pokládali dlažbu. V průběhu celé akce si žáci do pracovních listů zaznamenávali činnosti, které si vyzkoušeli, odborné výrazy řemeslníků a co je nejvíce zaujalo. Každý žák získal účastnický list. Projektový den žákům názorně ukázal, že za každým řemeslem je vidět kus smysluplné práce, přinesl jim užitečné znalosti i dovednosti a zcela jistě některým z nich pomohl při výběru další školy.
Děkujeme paní Burové, paní Bystroňové, paní Viktorové, panu Topolčanovi a panu učiteli Stepkovi za prezentaci daného řemesla, kterou žákům zajímavým a poutavým způsobem předvedli.

Zapsala: Mgr. Renáta Duchová
Vloženo: 28. 11. 2014

foto


"Pracovně - právní vztahy aneb jdeme na trh práce"

V rámci projektu "ŠKOLA S MÍSTEM PRO VŠECHNY" se třída VIII. D dne 9. 10. 2014 zúčastnila workshopu pod názvem"Pracovně - právní vztahy aneb jdeme na trh práce".


Noc s Ezopem

O tom, že do školy se nechodí jen učit, ale může být i zdrojem zábavy, poučení a příjemně strávené noci, vědí své žáci VIII. D a IX. D, kteří se rozhodli, že v pátek 14. 11. 2014 přespí ve škole.
Stmívání a čas na hodinách svolával devatenáct děvčat a chlapců do budovy školy, tentokrát proto, aby společně prožili večerní chvíle spojené s rozvojem čtenářské gramotnosti.....

Zapsala:Ing. Jana Poliačíková
Vloženo 17. 11. 2014

foto


Já a virtuální svět

Dne 10.11.2014 se žáci šestých až devátých tříd zúčastnili preventivních seminářů na téma "JÁ A VIRTUÁLNÍ SVĚT". Akce se konala pod záštitou Sdružení Linky bezpečí a lektorky k nám dorazily až z hlavního města Prahy. Semináře se žákům líbily a těšíme se na další spolupráci s touto organizací.

Zapsala:Ing. Jana Poliačíková
Vloženo 13. 11. 2014

foto


Noc s Ezopem

Žáci VIII. a IX. D se společně se svými třídními učitelkami rozhodli, že páteční večer i noc stráví ve škole.

Zapsala: Mgr. Markéta Ďurišová
Vloženo 10. 11. 2014


Den stromů

Mezinárodní Den stromů v České republice připadá na 20. říjen. Na naší škole jsme se tomuto významnému dni věnovali v průběhu celého měsíce října. Téma strom, ochrana přírody, význam stromů pro lidstvo apod. jsme zahrnuli do všech vyučovacích předmětů.
Využili jsme vycházek do blízkých parků, poznávali jsme stromy, které v nich rostou, ukázali jsme si několik památných stromů v Karviné, sbírali jsme přírodniny pro další činnosti. Ve třídách žáci tvořili z přírodních materiálů dekorace, uspořádali jsme výtvarnou soutěž na téma „Strom“, starší žáci si ověřili své znalostí v kvízu v poznávaní stromů podle listů.
Seznámili jsme žáky s akci „Alej roku“, ve které soutěží také naše městská sakurová alej a vyzvali je k podpoře (http://www.alejroku.cz/2014/trida-17-listopadu-v-karvine).
Uvedenými akcemi jsme se pokusili u našich žáků vzbudit zájem o přírodu a její ochranu.

Zapsal: Mgr. Zdeněk Šebestík
Vloženo 28. 10. 2014

foto


Sběr kaštanů úspěšně ukončen

Ve čtvrtek 16. 10. jsme odvezli do Centra – Přírodovědné stanice poslední dávku nasbíraných kaštanů. Oproti loňskému roku jsme se letos „pochlapili“, díky dobré úrodě a pilným žáčkům jsme odevzdali celkem neuvěřitelných 829 kg kaštanů a žaludů. Pilnější byli žáci ze ZŠ Komenského, kteří se podíleli na sběru 574 kily, žáci z Vydmuchova odevzdali 255 kg. Všem sběračům děkujeme. Zvláštní poděkování patří žáku Martinovi Bezuchovi ze 7. třídy na ZŠ Komenského, který sám odevzdal velké množství kaštanů. Na Vydmuchově se nejvíce zapojili žáci 2. ročníku Praktické školy dvouleté. Poděkování si zaslouží i žáci 1. A PRŠ , kteří pomáhali s přepravou kaštanů na ZŠ Komenského panu učiteli Šebestíkovi. Ještě jednou děkujeme všem aktivním žákům a věříme, že se jejich kaštany stanou vítaným doplňkem zimní potravy lesní zvěře.

Vloženo 26. 10. 2014

foto


Exkurze na Landek

Dne 23. října 2014 se 40 žáků naší školy zúčastnilo exkurze do největšího hornického muzea v ČR Landek parku.
Za poměrně nevlídného a chmurného počasí jsme se vydali vstříc novým vědomostem a novému poznání. A protože nikdo z nás se nenechal deštivým počasím odradit, panovala mezi žáky příjemná atmosféra už po odjezdu z Karviné. "Není přece škola a to není málo !".
Po příjezdu do Ostravy si nás vyzvedl pan průvodce a s pozdravem "Zdař Bůh havíři !" nás odvedl k důlní věži, kde začala první část naší exkurze. Seřazeni u důlní věže jsme vyčkávali na pokyny bývalého havíře, dnešního průvodce, který byl velmi milý a vtipný. Právě díky němu se pro nás návštěva celého muzea stala velkým zážitkem. Do poměrně malé klece se nás vtěsnalo vždy asi 15. Následovala asi hodinová prohlídka 250 metrů dlouhých důlních chodeb s příjemným průvodcem, který věděl snad úplně vše o práci v dole. Jako bonus nám pustil i důlní pás, po kterém se přepravuje uhlí. Prohlídka štol pocházejících z poloviny 19. století byla doplněna poutavým odborným výkladem. Mohli jsme vidět i figuríny horníků v životní velikosti, které názorně ukazovaly, za jakých podmínek lidé v dolech pracovali. Druhá část exkurze probíhala v budově, kde byla umístěna expozice báňského záchranářství. Byla nám představena vysoce náročná a riziková činnost, bez níž by práce v podzemí nebyla možná, a technika, která záchranářům umožňuje pohybovat se v prostředí, jež je v některých ohledech ještě nepřátelštější než kosmický prostor nebo hlubiny moře. Úplně nakonec jsme využili nabídky vyzkoušet si záchranářský výcvik na cvičném záchranářském polygonu. Na něm se simulují podmínky, do nichž se členové týmů při svých zásazích skutečně mohou dostat: nedýchatelné prostředí, tma, horko, hluk nebo stísněný prostor. A to bylo "něco" pro naše žáky. Kluci si navzájem měřili čas, kdo je rychlejší, a dokonce ani děvčata se nenechala zahanbit a snažila se kluky pokořit co nejmenším časem. Exkurze se žákům líbila a na nevlídné počasí jsme se už ani trochu nezlobili.

Zapsala: Ing. Jana Poliačiková

Vloženo 23. 10. 2014

foto


„Halloweenek“

Přípravka zahájila spolupráci s RK Karviná – hudebním oddělením /17.10. 2014/
Rok se sešel s rokem a ten odstartoval další „ročník“ výtvarné dílny na hudebním oddělení v Karviné – Fryštátě. Přijali jsme pozvání na Halloween, který pro nás připravily p. Denisa s p. Monikou. Ty připravily pro děti dýňové strašidýlko. Dětem se výrobky velmi vydařily. Těšíme se na další setkání.

Zapsala: Bc. Eva Helisová

Vloženo 16. 10. 2014

foto


Jak se žilo na zámku

Edukační centrum na zámku v Hradci nad Moravicí

V rámci projektu „Investice do rozvoje vzdělávání“ se děti z přípravné třídy zúčastnily 18. 9. 2014 edukačního programu s názvem „Jak se žilo na zámku“. Zábavnou formou byl dětem přiblížen nejen život na zámku ale i v podzámčí. Chlapci se na malou chvilku stali statečnými rytíři a děvčata představovala služebnicto. Ve zbývajícím čase nás provedly komnatami zámku. Program byl velmi poutavý. Pak už nás čekala jen cesta zpět domů……….moc se nám ale nechtělo.

Zapsala: Bc. Eva Helisová

Vloženo 16. 10. 2014

foto


Právní vědomí

Dne 15. 10. 2014 se na Vydmuchově uskutečnila beseda s příslušníky Městské policie Karviná pod názvem "Právní vědomí". Akce se zúčastnili žáci základní školy praktické a praktické školy dvouleté. Žáci se dozvěděli spoustu zajímavých informací, jak se zachovat, bude-li jim hrozit nebezpečí a hlavně, jak se mají chovat na veřejnosti, v prostředcích hromadné dopravy či v divadle. Seznámili se s rozdíly mezi příslušníky Městské policie Karviná a příslušníky Policie ČR. Beseda se žákům líbila a svými dotazy si rozšířili přehled o práci Městské policie Karviná.

Zapsala: Ing. Jana Poliačiková

Vloženo 16. 10. 2014

foto


Exkurze k pěchotnímu bunkru

10. října se uskutečnila exkurze do Bohumína.
Žáci – účastníci exkurze měli jedinečnou možnost se seznámit s unikátním pěchotním srubem, který byl kvůli železniční trati rozdělen na dvě části spojené podzemní chodbou, aby nedošlo k přerušení palebných přehrad linie. Patří mezi vůbec první postavené sruby čs. předválečného opevnění, jejichž půdorys byl ještě po vzoru francouzských objektů značně členěný a rozsáhlý. Uvnitř pěchotního srubu se seznámili s cennými dobovými exponáty, jak se v bunkru nacházely před druhou světovou válkou. Dále shlédli ukázky prvorepublikové vojenské techniky, autentické ubikace vojáků nebo tehdejší komunikační zařízení naší armády. Opevnění MOS-5 je kulturní památkou a má i svou vlastní turistickou známku. V druhé části se žáci – účastníci exkurze seznámili s historií města Bohumína, jeho nejvýznamnějšími historickými budovami.

Zapsal: Mgr- Korč Petr

Vloženo 24. 10. 2014

foto


Bezpečně doma i na silnici

Dne 9. 10. 2014 se na Vydmuchově uskutečnila beseda s příslušníky Městské policie Karviná pod názvem "Bezpečně doma i na silnici". Žáci praktické školy jednoleté, základní školy speciální a praktické se tak dozvěděli spoustu zajímavých informací a hlavně rad, jak se zachovat, bude-li jim hrozit nebezpečí. Během besedy byli formou her, diskuzí a scének žáci seznámeni s problematikou osobní bezpečnosti ve vztahu k neznámým osobám, předmětům, zvířatům a jiným nebezpečím, která je mohou ohrozit. Dozvěděli se, jak se bezpečně chovat na silnici, byli informováni o nebezpečných místech ve městě a posílili si své znalosti z pravidel silničního provozu. Beseda se žákům líbila a mnozí se aktivně do besedy zapojili svými dotazy.

Zapsala: Ing. Jana Poliačiková

Vloženo 9. 10. 2014

foto


Sběr kaštanů

Konec měsíce září a počátek října patří jako každým rokem sběru kaštanů. V letošním roce se kaštanů a žaludů urodilo opravdu hodně. Žáci obou našich škol pilně sbírají,takže pan učitel Šebestík již několikrát nasbírané kaštany odvezl autem do Centra- Přírodovědné stanice, odkud budou předány mysliveckému sdružení pro zimní příkrm lesní zvěře. Jednu várku odvezli z Vydmuchova osobně žáci PRŠ na vozíku. Sběr ukončíme v pátek 10. října.
Děkujeme všem žákům, kteří se do sběrové akce zapojili. Zprávu o celkovém množství nasbíraných kaštanů a žaludů uvedeme po posledním odvozu.

foto


Adapťák (adaptační výlet) PRŠ 2 leté_ Vydmuchov

Podzim je dobou přirozeného zvolnění a zklidnění. Je to čas stvořený k tomu, abychom se více věnovali sami sobě, svým zájmům, našli tolik potřebnou energii pro zdolávání dalších úkolů, které nás čekají ve školním roce. Protože si uvědomujeme, že začátek školního roku jde tak trochu svým hektickým životem proti této přirozené podzimní náladě, využili jsme nádherného babího léta. 19. září jsme se vypravili za novými zážitky, ve kterých jsme se pokusili utéci každodennímu školnímu shonu a hlavně cílem pobytu každé třídy bylo především lépe se poznat mezi sebou i se svými třídními učitelkami a asistentkami

foto


Adaptační výlet na Filipku_ 1. A PRŠ I

Pěknou akci s rodiči připravila paní učitelka Mgr. Sylva Krucinová pro své žáky 1.A třídy PRŠ I. Jednalo se o adaptační výlet na Filipku.

foto

škola


 

© 2016 - 2024 Všechna práva vyhrazena